Alles van Asten
Bekijk de agenda

Markt Groen Deurne 2017

Markt Groen Deurne 2017
Deurne Geplaatst 6 september 2017

Motto: Samen op de Ossenbeemd!

Markt Groen Deurne 2017

Motto: Samen op de Ossenbeemd!

Een wel heel bijzondere Markt Groen Deurne in de Ossenbeemd dit jaar: in de dierenweide kunnen bezoekers de waterbuffels bewonderen van de familie Vogels. Kunstenaars van de Open Atelierdagen gaan van een piano een waar kunstwerk maken. Je kunt er alles te weten komen over warmtepompen en zonnepanelen en de kabouters van het Kabouterpad komen tot leven!

Elk jaar organiseert de Ossenbeemd op de 2e zondag van september de "Markt Groen Deurne" op het eigen terrein aan het Haageind 31.
Bedrijven op het gebied van duurzaamheid en nieuwe energie presenteren zich op deze gezellige kleinschalige markt. Daarnaast vinden bezoekers streekproducten en gezondheidsinformatie en -producten en zijn er allerlei activiteiten voor kinderen.

Waterbuffels

De waterbuffel-veehouderij van familie Vogels uit Deurne bestaat al vele jaren. Toch hebben veel mensen deze imposante dieren nog nooit van dicht bekeken. Dat kan nu eenmalig tijdens de Markt Groen Deurne. In de dierenweide van de Ossenbeemd, waar normaal gesproken alleen wat kippen en geiten rondscharrelen, zijn tijdens de Markt deze dieren te bezichtigen en kunt u ook alle informatie krijgen over deze bijzondere vorm van veehouderij.

Duurzaamheid en nieuwe energie

Samen met Energy Port Peelland wil de Ossenbeemd hét duurzaamheidsloket van de regio Deurne worden.
In dit kader is nog net voor de bouwvak in het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd een nieuwe klimaatinstallatie aangelegd (mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deurne). De installatie werkt op een warmtepomp die de warmte uit de buitenlucht haalt. Een belangrijke stap hierin is de laatste weken gezet door de aanleg van een c.v.-systeem op basis van een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de buitenlucht. Tijdens de Markt Groen Deurne is het bedrijf Verhees &Van Dijk aanwezig om een toelichting op het systeem te geven zodat bezoekers ook een beeld kunnen krijgen of een dergelijke klimaatinstallatie, die niet afhankelijk is van gas, ook voor de eigen thuissituatie geschikt is.

De Ossenbeemd heeft overigens op het te realiseren Zonnepark De Vlaas, een initiatief van Energy Port Peelland, een aantal zonnepanelen aangeschaft, zodat uiteindelijk "0 op de meter" gerealiseerd kan worden.
Diverse bedrijven op het gebied van duurzaamheid/duurzame energie presenteren zich:
- Het bedrijf dat meegewerkt heeft aan de plaatsing van de windmolen op het terrein van de Ossenbeemd (Hoppenbrouwers Techniek)
- Een wel zeer aantrekkelijke aanbieding op het gebied van een zonneboiler (Bedrijf: Jouw energie)
- Daarnaast worden plannen gepresenteerd om met een geheel elektrisch aangedreven robot voor de landbouw op de markt te komen (bedrijf: Farmertronics)

Streekproducten en fair Trade

Op de Markt Groen Deurne is een breed scala aan producten op het gebied van gezonde voeding, fair trade en streekproducten te verkrijgen, daarnaast stands met informatie over bijv. Holtens Molen, over ontwikkelingssamenwerking en nieuwe initiatieven als de Snoertse Plak.

Deurne doet 't

Ook de gemeente Deurne bemenst een kraam op de Markt Groen Deurne: "Deurne doet ‘t" ,een samenwerking tussen de gemeente Deurne, werkbedrijf Senzer en Du Pré Groenprojecten. Wat houdt Deurne doet 't in? De gemeente verwoordt dit als volgt: "Tijdens de markt gaan medewerkers van Deurne doet 't graag het gesprek met u aan over úw woonomgeving. De gemeente werkt samen met haar partners hard aan het onderhoud van bijvoorbeeld plantsoenen, groenstroken en pleinen. Samen met u als inwoner is er méér mogelijk dan onderhoud alleen. Heeft u een idee om uw buurt mooier of beter te maken? Bespreek het met Deurne doet 't! Steeds vaker komen mooie initiatieven tot stand in samenwerking met bewoners. Met mooie resultaten als gevolg. Doet u mee?".

Kinderactiviteiten

Op het terrein is de Kabouterroute natuurlijk ‘normaal' toegankelijk, hoewel...er gaan geluiden dat de kabouters tot leven komen. Het poppentheatercollectief de Peel heeft dat in ieder geval laten weten. Zij verzorgen muzikale sprookjesactiviteiten op het Kabouterpad en onder de grote eik (de "Kabouterboom") van de Ossenbeemd, door verschillende kabouters worden hier mooie verhalen verteld.
Kinderen kunnen verder meedoen aan doe-activiteiten vanuit de kraam van de scholengidsen, daarnaast kunnen zij traditiegetrouw ook een eigen nestkastje timmeren of uit bijenwas bij de imkers een eigen kaars draaien. Ook de nieuwe buren van de Ossenbeemd, LOS-Deurne, verzorgen een aantal creatieve activiteiten.

Uitslag kleurwedstrijd en onthulling nieuwe banner "Samen op de Ossenbeemd".
In het kader van het themajaar muziek is door het VVV Deurne een kleurwedstrijd uitgeschreven. De uitslag van deze kleurwedstrijd wordt tijdens de Markt Groen Deurne om 15.00 uur bekend gemaakt.

De winnaars van de kleurwedstrijd krijgen natuurlijk een mooie prijs en worden daarnaast gevraagde een nieuwe banner "Samen op de Ossenbeemd" te onthullen op de gevel van het bezoekerscentrum Op deze banner wordt op een bijzondere manier aangegeven wat er allemaal mogelijk is op de Ossenbeemd.


Natuurlijk zijn als van ouds de eigen organisaties van de Ossenbeemd aanwezig met informatie over hun activiteiten en mogelijkheden, zo is de bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius actief en zorgt de vogelwerkgroep De Kulert ervoor, dat kinderen hun eigen nestkastje kunnen timmeren.
Bij de stands van de ossenbeemd zelf kunnen belangstellenden alle informatie krijgen over de Ossenbeemd, de mogelijkheden om hier vrijwilligerswerk te doen, de scholengidsen, het duurzaamheidsproject, enz.

Rondwandelingen

Het bijzondere terrein van de Ossenbeemd met de verschillende thematuinen is natuurlijk tijdens de markt gewoon te bezichtigen. De laatste jaren zijn hier weer heel wat vernieuwingen doorgevoerd.

 Markt Groen Deurne 2017

 

 


Meer informatie | Persbericht:

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug