Alles van Asten
Bekijk de agenda

Opnieuw jaknikkers op de bon op A67

Opnieuw jaknikkers op de bon op A67
Asten Geplaatst 28 juli 2017

Vanwege de verkeerscampagne die eind mei startte, controleerden we donderdag 27 juli opnieuw op de rijksweg A67.

Opnieuw jaknikkers op de bon op A67

Vanwege de verkeerscampagne die eind mei startte, controleerden we donderdag 27 juli opnieuw op de rijksweg A67. Een jaar lang controleren we met grote regelmaat op gevaarlijk rijgedrag en bekeuren wij waar nodig. Zo leveren we onze bijdrage aan een veilige A67.

Ondanks de vooraankondiging 'Jaknikkers.....Let op! Wij gaan controleren' en de ruime media-aandacht, waren toch nog veel bestuurders druk bezig met handelingen in de auto die hen afleiden en daardoor strafbaar zijn. Er werden 12 vrachtwagenchauffeurs bekeurd omdat ze met hun telefoon bezig waren, net als 17 bestuurders van personenauto's. Er werden ook nog andere bekeuringen uitgedeeld, onder meer voor grove snelheidsovertredingen en rechts inhalen. Eén vrachtwagenchauffeur bleek, naast het feit dat hij niet handsfree belde, ook teveel gedronken te hebben. Hij had een promillage van ongeveer 1,1. Zijn rijbewijs is ingevorderd. In totaal werden 38 processen-verbaal opgemaakt, waarvan 29 voor het niet handsfree bellen.

Gespot

Op aanwijzing van onze spotters begeleidden motorrijders bellende chauffeurs naar een parkeerplaats, waar collega's van de afhandeleenheid ze hebben aangesproken en bekeurd. Spotters observeren vanaf hoger gelegen locaties aan of langs de snelweg, waar ze goed zicht hebben op het gedrag van passerende chauffeurs.

Mindset

Projectleider Wim van Ziel, Team Verkeer: "We willen niet alleen maar boetes uitdelen. Door in gesprek te gaan met de mensen willen we vooral de mindset veranderen. Dit vergt intensievere controles voor langere tijd. We hopen dat met onze bijdrage het aantal ongevallen zal afnemen op de A67."

Kijk vooruit, houd afstand

We letten vooral op de thema's afleiding en bumperkleven want dat zijn de voornaamste oorzaken van de 35 ongelukken die maandelijks op de A67 gebeuren. Eén op de drie keer is er een vrachtwagen bij betrokken. Wim: "De chauffeur heeft niet altijd schuld, maar als er een vrachtwagen bij het ongeluk betrokken is, dan is de impact vele malen groter." Eén chauffeur verklaarde vorige week nog: "Ik moest even kijken of ik wel de goede kant op ging en toen kwam de politie. De volgende keer stop ik als ik op mijn telefoon wil kijken."

Laat je niet afleiden, blijf scherp

Handelingen zoals bellen achter het stuur leiden de aandacht af. Je bent niet meer scherp op wat er om je heen in het verkeer gebeurt. Omdat er dan gevaar ontstaat voor jezelf of andere weggebruikers is dit strafbaar en daar treden we tegen op. Een boete voor bumperkleven kan oplopen tot 600 euro. Een boete voor handheldbellen kost 230 euro.

Opnieuw jaknikkers op de bon op A67


Meer informatie | Opnieuw jaknikkers op de bon op A67 | Regio Platform Asten | Regio Platform Someren

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug